SON DAKİKA
Hava Durumu

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ-5

Yazının Giriş Tarihi: 31.10.2024 20:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.10.2024 20:18

İnsanın, iş yerlerinde, işin yürütülmesi sırasında oluşan veya oluşabilecek tehlikelerden ve sağlığına zarar verebilecek unsurlardan korunmasını, aynı zamanda iş yeri ortamının iyileştirilmesini hedef alan sistemli ve bilimsel çalışmaların tümüne “İş Sağlığı ve Güvenliği” denir.

Acil Durum Planları, Yangınla Mücadele ve İlk Yardım

İşveren;

1. Muhtemel acil durumları belirler ve bunlar için tedbirler alır.

2. Acil durumu planı hazırlar.

3. Acil durumlar için eğitimli yeterli sayıda kişi görevlendirir.

4. İlk yardım, acil müdahale, kurtarma ve yangınla mücadele konularında işyeri dışındaki kuruluşlarla irtibatı sağlayacak düzenlemeleri yapar.

(Her bir yükümlülük için 1.000TL x Her ay)

Tahliye: Ciddi, yakın ve önlenemeyen tehlikelerin meydana gelmesi durumunda işveren çalışanların işi bırakarak derhal çalışma yerlerinden ayrılıp güvenli bir yere gidebilmeleri için gerekli talimatları verir. Tehlikeli durumun devam etmesi halinde çalışanlardan (özel olarak görevlendirilenler dışında) işe devam etmelerini isteyemez.

Çalışmaktan Kaçınma: Ciddi ve yakın tehlike ile karşı karşıya kalan çalışanlar kurula ya da işverene başvurur ve bu mercilerde derhal karar alınıp çalışana yazılı olarak bildirilir. Çalışan, kurul veya İşverenin talebi yönünde gerekli tedbirler alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınabilir. (Ücret ve iş sözleşmesi hakları bu durumda saklıdır.)

İş Kazası ve Meslek Hastalılarının Kayıt ve Bildirimi

İşveren iş kazalarının ve meslek hastalıklarının kaydını tutar.

İşveren, iş kazalarının kazadan sonraki 3 İŞ GÜNÜ içinde, kendisine bildirilen meslek hastalıklarını yine öğrendiği tarihten itibaren 3 İŞ GÜNÜ içinde SGK’ya bildirmek zorundadır.

Sağlık Gözetimi

İşveren çalışanların sağlık muayenelerini yaptırmak zorundadır.

1.İşe girişte

2. İş değişikliğinde

3.İş kazası, meslek hastalığı veya sağlık nedeniyle tekrarlanan işten uzaklaşmaların dönüşlerinde talep halinde

4. İşin niteliği ve tehlikesine göre Bakanlıkça belirlenen düzenli aralıklarla yapılır.

Sağlık muayenesi yaptıran çalışanın özel hayatı ve itibarını korumak açısından gizli sağlık bilgileri gizli tutulur.

Çalışanların Bilgilendirilmesi: Çalışanlar, işveren tarafından; sağlık ve güvenlik riskleri, koruyucu-önleyici tedbirler, ilk yardım, afetler, yangın, risk değerlendirmesi gibi konularda bilgilendirilir.

Çalışanların Eğitimi: İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimini almasını sağlar. Ayrıca mesleki yönden gerekli bulunan hallerde (6 aydan fazla süre işten uzak kalma, tehlike ile ilgili ön görülen hallerde vb.) çalışana eğitim verilir. Eğitim maliyeti çalışana yansıtılamaz.

Çalışanların Görüşlerinin Alınması ve Katılımlarının Sağlanması: İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği, yeni teknolojilerin uygulanması, çalışma şartları, risklerin değerlendirilmesi, yangın, eğitimlerin planlanması konularında görüşlerini alır ve katılımlarını sağlar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.