SON DAKİKA
Hava Durumu

GİRİŞİMCİLİĞİN ÖNEMİ-3

Yazının Giriş Tarihi: 07.11.2024 19:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.11.2024 19:19

Girişimcilikle ilgili toplumda yanlış kanılar vardır. Bunlar; Girişimci olunmaz, girişimci doğulur; Girişimciler düşünen değil, eylemde bulunan kişilerdir. (Girişimciler sistematik düşünen, fayda-zarar, risk-kazanç); Girişimciler ya yaratıcı ya da yenilikçidir. (kreatif – inovatif)(Araba’nın aynası, bardağın sapı); Girişimciler akademik ve sosyal açıdan yetersizdir; Girişimciler «Profil» e uygun olmalıdır; Girişimci olmak için gerekli olan tek şey paradır; Girişimci olmak için gerekli olan tek şey şanslı olmaktır; İhmalkarlık bir girişimciyi rahatlatan bir durumdur; Girişimciler başarı peşinde koşarlar ancak başarısızlığa uğrama oranları çok fazladır; Girişimciler büyük riskler üstlenen kumarbazlardır (ortalama – hesaplanabilir).

Bir Girişimcinin Görevleri: İşletmenin sahipliğini yapmak; Yeni örgütler kurmak; Pazara yenilik getirmek; Pazardaki fırsatları belirlemek; Uzmanlık; Liderlik yapmak

Girişimcide olması gereken özellik ve beceriler: Makul düzeyde risk almayı tercih etme; Başarma konusunda kendi yeteneklerine güvenme; Geri Bildirim isteği; Yüksek düzeyde enerji; Geleceğe dönük olma; Örgütlenme yeteneği; Başarıya paradan çok değer verme (Mücadelecilik, azim, yaratıcılık, fırsatları sezebilme yeteneği, planlı çalışma ve araştırma yeteneği).

Her şeyden önce başarılı bir girişimci olabilmek için doğru bir zamanlama (Timing), yeterli maddi imkânlar ve yeterli bir iş tecrübesi gerekir. Eğitim her alanda olduğu gibi, girişimcilikte de sihirli bir anahtardır. İnsanoğlu pek çok şeyi eğitim yolu ile öğrenir. Bazı tutumlar, önyargılar, davranışlar yaşamın ilk yıllarında özellikle aile içerisinde ve daha sonraki yıllarda ise okullarda ve yaşam boyunca toplum içerisinde öğrenilir. Girişimcilikte kısmen kişilik özellikleri, kısmen de eğitim yolu ile elde edilen bir süreçtir.

Bireylerde Girişimcilik yönünün geliştirmek için «Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Programları» düzenlenmektedir. Bu programlar sayesinde bireyler: İş fırsatlarını görmeyi öğrenir (TV kumandası, radyo pili, tuvalet kağıdı, ayakkabı bağı, pencere camı, sandalye, ayakkabı, çanta vs.); İş fırsatlarını değerlendirmeyi öğrenir; Ülkedeki hukuki mevzuat konusunda bilgi sahibi olur; Kredi bulabilecek kuruluşları öğrenir; Planlama, örgütleme, yürütme, eşgüdüm ve kontrol şeklinde ifade edilebilecek olan «Yönetsel İlkeleri» öğrenir; Yönetim, finansman, üretim, pazarlama, insan kaynakları yönetimi ve halkla ilişkiler şeklinde sıralanabilecek olan «İşletme Fonksiyonlarını» analiz eder. Türkiye’de KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) bünyesinde 1998 yılında kurulan «Girişimciliği Geliştirme Enstitüsü», girişimcilere Uygulamalı Girişimcilik kursları düzenlemektedir. KOBİ (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeleri destekleme) adına genç girişimlere devlet tarafından hibe krediler verilmektedir.

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri ile girişimci adaylarına öğretilebilecek yetenekler şunlardır: Kararlılık (Hayatta direnenler hedeflerine ulaşabilir ve ödüllerini alabilirler), Başarma arzusu, Hedeflere ve fırsatlara odaklanma, İlk adımı atabilme ve sorumluluk bilinci, Problem çözmede ısrarcılık (Ya sorun tarafında ya da çözüm tarafındasınızdır.), Geri besleme (feed-back), İç kontrol odaklı olmak, Stres ve belirsizlik karşısında toleranslı olmak, Makul derecede risk almak, Doğruluk ve Güvenilirlik, Başarısızlıktan ders almak, Ekip çalışması yapabilmek.

Girişimcide bulunması gereken ancak öğretilemeyen özellikler ve beceriler ise; Karakter, Sağlıklı olmak, Enerjik olmak, Yüksek zeka, Kavrama yeteneği, Yaratıcılık yeteneği ’dir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.