SON DAKİKA
Hava Durumu

İznik Gölü

Yazının Giriş Tarihi: 19.08.2019 21:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.08.2019 21:13
Bu göl, İznik Gölü’dür.
Durgundur
Karanlıktır
Derindir
Bir kuyu suyu gibi, içindedir dağların.
Bizim burada göller dumanlıdırlar,
Balıkların eti yavan olur.


 
İznik Gölü, ülkemizin en önemli göllerinden biridir. Yüzölçümü 308 km2, uzunluğu 32 km, genişliği 12 km, çevresi 95 km, en derin yeri 65 metredir. Elips biçiminde ve geniş bir tektonik çukur içindedir. Denizden yüksekliği 85 metredir. Suyu tatlıdır ve Marmara Bölgesi’nin en büyük, Türkiye’nin de 5. büyük gölüdür. Çevresi tarım alanları, zeytinlikler, bağlar, sebze ve meyve bahçeleri ile çevrilidir.
Ortaçağ’da “ASKANİA LİMNE” olarak adlandırılır. Diğer bir adıyla ASKANYUS yani OKYANUS’ tur. Kuzeyden Samanlı Dağları, güneyden Katırlı ve Avdan Dağları ile çevrilidir. Derelerin oluşturduğu küçük deltalar ve geniş sazlıklar bulunur. Roma Dönemi’ne ait 1600 yıllık Bazilika’nın ortaya çıkması İznik Gölü’nün tarihi dokusuna da bir işarettir.
Göl’ün suları Karsak Deresi’yle birleşerek Gemlik Körfezi’ne akar. Etrafındaki uçsuz bucaksız gözüken binlerce zeytin ağacı, yöre halkının geçim kaynağıdır. Dünyanın en kaliteli ve leziz zeytinleri ve zeytinyağları İznik Gölü Kıyıları’nda yetişir ve üretilir. Civar köyler sulama işlerinden gölden yararlanırlar. Kış ve ilkbaharda su düzeyi yükselir, yaz ve sonbaharda alçalır. Güneşin batışı dünyada en güzel İznik Gölü Kıyıları’ndan seyredilir. Göl; yelken yarışları, sörf, kano, kürek, su kayağı, jest-ski ve su sporlarının yapılmasına oldukça elverişlidir.
Mitolojiye göre; Bolluk-bereket ve şarap tanrısı DİOZİNOS bu gölde yıkanmıştır. Ünlü Gezginci Evliya Çelebi 1648 yılında İznik’e gelmiş ve “suyu temiz ve bu güzel gölde 70 çeşit balık sayılır” demiştir. Gölde sazan(sarıbalık),yayın, akbalık, iliye, gördek, İsrail Sazanı, aynalı sazan, kefal,ulaç,mercan,kamış balığı,çapak balığı,kaya balığı,horozbina,eğrez,kızılkanat,dikenlice ve gümüş balığı gibi balık çeşitleri vardır.Kerevit (istakoz) avcılığı da yapılır.
Gemlik bağlantılı yelkenli teknelerin kullanıldığı İznik Gölü’nde 1950 yılına kadar motorlarla Orhangazi-İznik arasında yük ve yolcu taşımacılığı yapılmıştır. Gölün kıyılarının büyük bir bölümü kumsaldır. Gerçi onu kirletmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ama doğa gölü temiz tutuyor ve koruyor. İznik Gölü bir hazine ve turizminden, balığından, suyundan yararlanabileceğimiz önemli bir göldür.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.