SON DAKİKA
Hava Durumu

#Zeyti̇n

YENİŞEHİR YÖREM - Zeyti̇n haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Zeyti̇n haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Üzerine mıcır dökülen zeytin ağaçları günden güne kuruyor Haber

Üzerine mıcır dökülen zeytin ağaçları günden güne kuruyor

Bahçe sahibi bu duruma isyan ederek, "Ben bu mıcırları kaldırmazsam ağaçlarımın hepsi kuruyacak. Toprak tamamen verimliliğini kaybetti" dedi. Gemlik ilçesi Cihatlı köyü Yenibağlar mevkiinde bulunan Bursa Beton'a ait taş ocağından çıkan mıcırların, 300 metre mesafedeki 10 dönümlük zeytin bahçesine dökülmesi çiftçiyi isyan ettirdi. Ali Alp isimli çiftçiye ait 200 zeytin ağacının bulunduğu 10 dönüm arazinin tamamı neredeyse mıcır yığını ile kaplandı. Ağaç gövdelerinin yarısı mıcırın altında kalırken zeytin ağaçlarından bazılarının kuruduğu görüldü. Ali Alp'in Bursa Beton Firması'na ulaşıp şikayetini dile getirmesinin ardından firma zeytin bahçesinin temizlenmesi için 2 gün süreyle bir kepçe kiraladı. Ancak kepçe fiyatının yüksek olması sebebiyle 2 gün yapılan çalışma yarıda kaldı. Zeytin bahçesindeki mıcırların neredeyse yarısı kaldı. Zeytin bahçesinin sahibi Ali Alp, ağaçları kurumadan yetkililerden yardım bekliyor. Zeytin bahçesinin içler acısı hali havadan görüntülendi Yaklaşık 200 ağacın bulunduğu zeytin bahçesinin mıcırla kaplanması dron ile görüntülendi. Geçimini zeytincilik yaparak sağlayan Ali Alp duruma isyan ederek, "Ben bu tarlaya 1990 yılında fidanlarımı ektim. Domatesinden biberine, karpuzundan kavununa her şeyi ekiyordum. En son zeytin ektik, vaziyet bu şekilde. Bursa Beton firması tarlamı bu hale getirdi. Yukarıdan gelen atık malzemelerden dolayı benim zeytinliğim bu halde. Ağaçlarım kurumaya başladı. Bu topraklarda ne yetiştirebilirim ben. Bursa Beton firması yukarıda çalışma yapıyor. Atık malzemelerini veya satamadığı malzemeleri gelişigüzel dökünce yağış ile beraber yola iniyor. Orada da önlem almadıkları için, kepçe gelip yol açıyor. Atık malzemeler direkt olarak benim bahçeme geliyor. Tarlamın üzerinde ince bir makilik alan var. Onlar, makilik alanın atıkları tuttuğunu sanıyor ama tutmuyor. Kendilerine defalarca ikazda bulundum. Şuan burası çok kötü vaziyette. Ağaçlarım kuruyor, hiçbir şey yetiştiremiyorum burada. Kendileri tarlamı temizlemek için kepçe getirdi. Biz de traktör getirdik, hiçbirinin parasını karşılamadılar. Biz bu ağaçlar ile geçiniyoruz, benim gibi bir sürü mağdur komşum var. Tarlam resmen şantiye alanına döndü. Kaymakamlığın, belediyenin bir çözüm bulmasını istiyorum. Ben Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nü de aradım. Ben bu mıcırları kaldırmazsam ağaçlarımın hepsi kuruyacak. Toprak tamamen verimliliğini yitirdi. Hiçbir şey yetişmez artık burada. Her taraf taş oldu. Yetkililer hala gelmediler, ağaçlar kuruduktan sonra mı gelecekler. Ben bir an önce yetkililerin bu soruna bir çözüm bulmasını istiyorum. Ben para da istemiyorum, benim toprağımı elverişli hale getirsinler yeter.” ifadelerine yer verdi.

Artvin’in Yusufeli ilçesinin ödüllü Butko zeytininin hasadına başlandı Haber

Artvin’in Yusufeli ilçesinin ödüllü Butko zeytininin hasadına başlandı

Artvin’in Yusufeli ilçesi Demirkent köyünde üretilen Butko Zeytini 2006 yılında Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen Uluslararası Zeytinyağı Fuarı’nda üstün lezzet ödülüne layık görülmüştü. Bölge halkı, Türkiye’nin dört bir yanından talep gören Butko Zeytini’nin kaliteli olmasını, sulama suyu ve dalından tek tek toplanmasına bağlıyor. Zeytin ağaçlarının boyu 8-12 metreyi buluyor Çoruh Vadisi üzerinde mikroklima iklimine sahip olan bölgede, 800 dekar alanda, yaklaşık 22 bin zeytin ağacı bulunuyor. Zeytin ağaçlarının boyu Ege ve Akdeniz bölgesindeki bodur zeytin ağaçlarının aksine 8 ile 12 metre arasında değişirken, merdiven yardımıyla metrelerce yükseklikle bulunan ağaçların tepesine çıkan üreticiler, zeytinleri dalından tek tek topluyor. Emekli Öğretmen Varol Tosun kendi bahçesinde zeytin ürettiğini ifade ederek Kasım ayında başlayan zeytin hasadı aralık ayı sonuna kadar devam ettiğini ifade etti. Bu yıl rekoltenin düşük ama kalite anlamında iyi olduğunu belirten Tosun ”Bölgemizde sofralık zeytin, butko ve sat zeytini bulunuyor. Butko zeytini kabuğu ince olduğu için sofrada daha lezzetli, diğer sat zeytini ise uzun süre dayanabilecek türde bir zeytindir. Bölge halkın hayvancılıkla uğraşsa da zeytin birinci gelir kapısı oldu bizler için" dedi. "Bizim zeytinlerimiz dökme yada silkeleme şeklinde olmaz; Dalından tek tek toplarız" Zeytin hasadına başlayan Menemşe Alışkan ise ”Doğma büyüme bu köylüyüm. Sabah erken saatte kalkıp zeytin toplamak için buraya geliyoruz. Bizim zeytinimiz dalından tek tek toplanır. Akşam da tek tek seçiyoruz, yeşiller ayrı, siyahları ayrı salamura ve yağlık ayrı seçeriz” diye konuştu. Bir başka üretici Şentürk Karataş ise ”Zeytin hasadına başladık. Zeytinimizin dünya birinciliği var. Bunun nedeni bizim zeytinlerimiz dökme yada silkeleme şeklinde olmaz. Dalından tek tek toplarız. Merdiveni kuruyoruz. 8-10 metre yüksekliğe bulunan ağaçların dalında bulunan zeytinleri ellerimizle topluyoruz” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.