SON DAKİKA
Hava Durumu

#Sağlıklı Çaylar

YENİŞEHİR YÖREM - Sağlıklı Çaylar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sağlıklı Çaylar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Aktarlarda kış yoğunluğu Haber

Aktarlarda kış yoğunluğu

Bitlis’in Tatvan ilçesinde havaların soğumasıyla birlikte aktarlarda hareketlilik başladı.  “Karın başkenti” olarak bilinen Bitlis’te çetin kış şartlarında hasta olmak istemeyen vatandaşlar soluğu aktarlarda alıyor. Soğuk havanın kendini hissettirmesiyle birlikte artan gribal enfeksiyonlara karşı vatandaşlar genellikle şifalı bitkileri tercih ediyor. Şifayı bitkilerde arayan vatandaşların uğrak mekanı haline gelen aktarlarda ise en çok talep zencefil ve zerdeçal bitkisine oluyor. Tatvan ilçesinde 5 yıldır şifalı bitki satışı yapan aktar Selami Bingöl, soğuk havalarda takviye edici gıdaların kullanılması gerektiğini söyledi. Kış aylarında vücut direncini arttırmak için şifalı bitkilerin tüketilmesi gerektiğini aktaran Selami Bingöl, “Kış aylarında kullanabileceğimiz bitki çeşitlerinin başında zerdeçal ve zencefil geliyor. Zerdeçal ve zencefil, bağışıklık sisteminin güçlendirmesiyle bilinen iki üründür. Kış aylarında hibiskus baharatın C vitamini açısından zengin olması hasebiyle vatandaşlarımızın tüketmesini öneriyoruz. Özellikle karanfil baharatındaki antioksidan etkisi nedeniyle vücuttaki mikropları öldürüp enfeksiyonlara karşı koruyor. Boğazdaki enfeksiyonlara, iltihaplara, bademcik şişmesi ve öksürüğe karşı ise böğürtlen sirkesini öneriyoruz. Böğürtlen sirkesini kullanırken bir su bardağına bir yemek kaşığı böğürtlen sirkesi ekleyip ağzımızda gargara yapıp yutuyoruz. Zencefil ailesine ait havlıcan otu ise vücut ısısını koruma özelliğini taşıyor” şeklinde konuştu.

Bir meyve, bin fayda! Yiyen hastalık yüzü görmüyor Haber

Bir meyve, bin fayda! Yiyen hastalık yüzü görmüyor

Havaların soğuması, beraberinde grip, nezle ve diğer hastalıkların artmasına sebep oluyor. Kış aylarında bu hastalıklardan korunmanın bir yolu, vücuttaki iltihapları azaltmak ve bağırsakları düzenli çalıştırmaktır. Hastalıklara adeta kalkan olan bu meyve, iltihap sökücü özellikleriyle öne çıkıyor. Aynı zamanda bağırsakları motor gibi çalıştırarak sindirim sistemini düzenliyor. Lif açısından da zengin bir kaynak olması, sindirim sisteminin daha etkili çalışmasına neden oluyor. Her yıl kış mevsiminde hastalıklara yakalanmaktan bıkan birçok insan, bu meyveyi tüketiyor. Hasta olmak artık imkansız! Muşmula meyvesi, halk arasında töngel, döngel, beşbıyık, ezgil gibi isimlerle de bilinir. Özellikle boğaz iltihabına çok iyi gelen bu meyvenin birçok faydası bulunuyor. Muşmula meyvesinin faydaları Muşmula meyvesi, yüksek miktarda lif içerir. Bu lif, sindirim sistemini destekler, kabızlığı önler ve bağırsak sağlığını iyileştirir. C vitamini ve diğer antioksidanlar açısından zengindir. Bu antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı önler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Muşmula meyvesi, kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilecek antioksidanlar içerir. Bu meyve, kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebilir. Potasyum içeriği ile kan basıncını dengelemeye yardımcı olabilir. Bu mucizevi meyve, kalsiyum ve fosfor içeriği ile kemik sağlığını destekler. C vitamini içeren muşmula meyvesi, cilt sağlığını korumaya yardımcı olabilir ve yaşlanma belirtilerini azaltabilir. Yüksek lif içeriği sayesinde muşmula meyvesi, tokluk hissini artırarak kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Muşmula meyvesi, sinir sistemi sağlığını korumak için gerekli olan B vitaminleri içerir. Antioksidanlar ve C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve hastalıklara karşı koruma sağlayabilir.

Kış çayı nasıl hazırlanmalı ? Haber

Kış çayı nasıl hazırlanmalı ?

Yaz mevsiminde hava sıcaklarının 50 dereceyi gördüğü Diyarbakır’da havaların 25 dereceye düşmesiyle vatandaşlar, hastalıklara karşı önlem alabilmek için aktarların yolunu tutuyor. Sonbaharın kendini hissettirmesi ve havaların soğumasının ardından Diyarbakır’daki aktarlar, kış çaylarının, hastalanmadan önce bağışıklık sistemini güçlendirmesinden dolayı içilmesi gerektiğini belirtiyor. Merkez Sur ilçesinde aktar dükkanında çalışan Fırat Çakır, kış çayının antibiyotik ilaç tedavi gördüğünü ve birçok solunum yolu enfeksiyonuna iyi geldiğini belirtti.  Yaklaşık 13 bitkinin karışımıyla oluşturdukları kış çayına mevsimsel geçişlerden dolayı rağbetin arttığını dile getiren Çakır, “Kış aylarına özel olan atom çayını kendimiz hazırlıyoruz. Kış aylarında özellikle atom çayının satışları biraz daha fazla oluyor. Astım, bronşit, öksürük, nefes darlığı ve balgam sökücü gibi birçok solunum yolu enfeksiyon hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Atom çayı dediğimiz kış çayının içerisinde birçok bitki yer almaktadır. Bunlardan bazıları; çubuk tarçın, hatmil çiçeği, ıhlamur, papatya, zencefil, kuşburnu, ekşi çay ve zerdeçal gibi bitkilerin karışımı yapılıyor. Saydığımız bitkiler 8 dakika boyunca su içerisinde kaynatılmalıdır” dedi.  Öte yandan stres ve yorgunluğa da iyi geldiğine dikkat çeken Çakır, “Mevsimsel geçişlerden dolayı satışlarımız bayağı yükseldi. İnsanlar antibiyotik kullanımını fazla tercih etmediği için kendini bitki çaylarına yönlendiriyor. Şifalı olarak bildiğimiz bu bitkilerin tamamen antibiyotik etkisi gösterdiğini biliyoruz. Kış aylarında sabah bir fincan ve akşam bir fincan olmak üzere günde iki bardak kış çayı tüketildiği takdirde insan dinç oluyor. Kış çayını içmek için hasta olmaya gerek yok. Normal günlerde de tüketilebilir. Aynı zamanda yorgunluk, stres gibi insan ruhunu hafifletir. Kışın normal çay yerine kış çayı tüketilebilir” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.