SON DAKİKA
Hava Durumu

#Kış Çayı

YENİŞEHİR YÖREM - Kış Çayı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kış Çayı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Aktarlarda kış yoğunluğu Haber

Aktarlarda kış yoğunluğu

Bitlis’in Tatvan ilçesinde havaların soğumasıyla birlikte aktarlarda hareketlilik başladı.  “Karın başkenti” olarak bilinen Bitlis’te çetin kış şartlarında hasta olmak istemeyen vatandaşlar soluğu aktarlarda alıyor. Soğuk havanın kendini hissettirmesiyle birlikte artan gribal enfeksiyonlara karşı vatandaşlar genellikle şifalı bitkileri tercih ediyor. Şifayı bitkilerde arayan vatandaşların uğrak mekanı haline gelen aktarlarda ise en çok talep zencefil ve zerdeçal bitkisine oluyor. Tatvan ilçesinde 5 yıldır şifalı bitki satışı yapan aktar Selami Bingöl, soğuk havalarda takviye edici gıdaların kullanılması gerektiğini söyledi. Kış aylarında vücut direncini arttırmak için şifalı bitkilerin tüketilmesi gerektiğini aktaran Selami Bingöl, “Kış aylarında kullanabileceğimiz bitki çeşitlerinin başında zerdeçal ve zencefil geliyor. Zerdeçal ve zencefil, bağışıklık sisteminin güçlendirmesiyle bilinen iki üründür. Kış aylarında hibiskus baharatın C vitamini açısından zengin olması hasebiyle vatandaşlarımızın tüketmesini öneriyoruz. Özellikle karanfil baharatındaki antioksidan etkisi nedeniyle vücuttaki mikropları öldürüp enfeksiyonlara karşı koruyor. Boğazdaki enfeksiyonlara, iltihaplara, bademcik şişmesi ve öksürüğe karşı ise böğürtlen sirkesini öneriyoruz. Böğürtlen sirkesini kullanırken bir su bardağına bir yemek kaşığı böğürtlen sirkesi ekleyip ağzımızda gargara yapıp yutuyoruz. Zencefil ailesine ait havlıcan otu ise vücut ısısını koruma özelliğini taşıyor” şeklinde konuştu.

Kış çayı soğuk havalarda gripten koruyor Haber

Kış çayı soğuk havalarda gripten koruyor

Kış mevsimine 1 aydan kısa bir süre kala Eskişehir’de soğuk hava etkili olmaya başladı. Vatandaşlar mevsim geçişinde sağlığına dikkat etmemesi sonucu grip olanların sayısında artış gözlemlendi. Eskişehir’de uzun yıllardır aktarlık yapan Koray Özkılıç, gripten korunmanın en iyi yolunun doğal bitki çayları tüketmek olduğunu söyledi. Vatandaşların mevsim şartlarına göre giyinmesi gerektiğini dile getiren Özkılıç, sağlıksız beslenildiğinde vücutta direnç kaybı olduğunu, soğuktan koruyan kıyafetler giyilmediğinde de hastalığın kaçınılmaz olduğunu belirtti. Grip başta olmak üzere çeşitli hastalıklardan korunmak için kış çayı, ıhlamur ve pekmez gibi sağlıklı besinlerin tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Özkılıç, “Vatandaşlara sağlıklı olmalarını tavsiye ederim. Çok kolay bir şekilde sağlıklı kalabilirler. Öncelikle sıkı giyinmeliler, hava ısındı deyip, kısa kıyafetler giymeyecekler ve mutlaka vücut savunmasını artıran sağlıklı ürünler tüketecekler. Kış çayı bu ürünlerin başında gelir, içerisinde; zencefil, zerdeçal, havlıcan, tarçın, karanfil, ekinezya, kızılcık kurusu, hünnap gibi çeşitli bitkiler vardır. Bunlar antioksidan özelliğe sahiptir ve vücudun savunmasını artırır. Bu karışımı çay gibi demleyip içmek vücuda büyük katkı sağlar. Ayrıca ıhlamur ve pekmez içmek de vücut direnci konusunda mükemmel ürünlerdir. Vatandaşlara bu ürünleri tüketmelerini tavsiye ediyorum çünkü içerisindeki C vitamini deposu ürünlerdir. Bunların yanı sıra balık yağı gibi ürünlerle de sağlıklarını destekleyebilirler çünkü B12 eksikliği de hastalığa davetiye çıkarıyor. Günün hangi saatinde olursa olsun, özellikle kış çayı ve ıhlamur içilmelidir” dedi.

Kış aylarının vazgeçilmez kış çayları evlerde kaynamaya başladı... Haber

Kış aylarının vazgeçilmez kış çayları evlerde kaynamaya başladı...

Soğuk havaların gelmesiyle insanlar soğuğa bağlı oluşan hastalıklara yakalanmamak için tarçın, zencefil, ıhlamur, zerdeçal gibi bitkilere yöneliyorlar. Aktar fiyatları cep yakıyor Kış gelmesi ile aktarlar dolup taşarken fiyatlar cep yakıyor. Ihlamuru kilosu 500 ile 350 lira arasında, tarçın 350 lira, zerdeçal ve zencefil 100 ile 150 liradan satılmaktadır. Geçen seneye göre fiyatlar % 50 ile 0 artmış durumda. Şifalı bitkiler ayrı ayrı veya karışık olarak hazırlanıyor ve bir süre demlendikten sonra soğuk havalarda şifa için tüketiliyor. Ama ilgi odağının her zamanki gibi ıhlamur ve bal olduğunu aktarlar vurguluyorlar. Özel karışırlar Aktar Murat Demirkurt, yakılan bitki karışımlarının doktor kontrolü altında tüketilmesini dile getirerek, “ Bizimde kendimize göre özel karışımlarımız var. Farklı macunlarımız var. Pekmez veya balın içine çeşit çeşit karıştırdığımız baharatlardan, soğuk algınlığı için karışımlarılar yapıyoruz. Hepsini kararında yapıyoruz. Bunların azı da çoğu da zarar gibi şeyler söylüyorlar. Tüketimi her zaman doktor kontrolü altında olmalı. Doktora gidip sonun alamayan kişiler bize geliyor. Bu şekilde bizden bitki çayları, özel karışımlardan alıyorlar. Onlarda bu şekilde şifa buluyor. Bu baharatlarda ve ürünlerde de fiyat artışı oldu. Çünkü dışardan gelen ürünler hepsi...” dedi.  HABER:HANDAN EFE

Soğuk havalara karşı kış çayı tüketimi! Haber

Soğuk havalara karşı kış çayı tüketimi!

Kış günlerinde vücudu dirençli tutmak ve hastalıklardan korumak amacıyla tüketilen kış çaylarına rağbet artmaya başladı. Bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen vatandaşlar, grip ve nezleden korunmak için bitkisel çaylara yöneldi. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de pandemiden sonra insanlar, ilaç yerine doğal ürünleri tercih etmeye başlandı. "Birçok kişi doğal yollarla kendini korumaya özen gösteriyor" Aktar Ahmet Tonkul, son dönemde ıhlamur, adaçayı, zencefil gibi ürünlere yoğun ilgi olduğunu belirterek, şu ifadelere yer verdi: Asırlık geleneklerle kış çayı hazırlıyoruz. Her yaştan herkesin tüketimine uygun olan bu bitkisel doğal çaylarımız yoğun ilgi görüyor. Çeşitli baharatlardan üretilen kış çayını çocuklar ve ilaç kullanamayan hamile kadınlar da tüketebiliyor. İlaçların mutlaka bir yan etkisi olduğu için birçok kişi doğal yollarla kendini korumaya özen gösteriyor. Her yıl sonbahardan kış mevsimine giriş döneminde ürünü hazırlayıp ülke genelindeki mağazalarımızda kış köşesi hazırlıyoruz. Ürün yoğun ilgi görüyor. “Asırlık geleneklerle hazırlanıyor” Kış çayının aslında yeni bir buluş olmadığını aslında asırlık bir geleneği yeniden halkla buluşturduklarını belirten Tonkul şöyle konuştu: Biz aslında kültürümüzde önemli bir yeri olup unutulmaya yüz tutan geleneği sürdürüyoruz. Bir zamanlar insanların çoğu köylerde yaşadığı için bu tür doğal bitkilerden elde edilen çaylar çok daha fazla tüketilirdi. Ancak şehir yaşantısının yoğunlaşması ile bazı gelenekler kayboldu. Bu nedenle eskiden ninelerimizin yaptığı bu çayı şimdi biz yapıp halkın tüketimine sunuyoruz. Solunum yolu enfeksiyonuna karşı önlem Kış çayının, astım, bronşit, öksürük, nefes darlığı ve balgam sökücü gibi birçok solunum yolu enfeksiyon hastalıklarına iyi geldiği gibi vücudu virüslere karşı koruduğu belirtildi.

Kış çayı nasıl hazırlanmalı ? Haber

Kış çayı nasıl hazırlanmalı ?

Yaz mevsiminde hava sıcaklarının 50 dereceyi gördüğü Diyarbakır’da havaların 25 dereceye düşmesiyle vatandaşlar, hastalıklara karşı önlem alabilmek için aktarların yolunu tutuyor. Sonbaharın kendini hissettirmesi ve havaların soğumasının ardından Diyarbakır’daki aktarlar, kış çaylarının, hastalanmadan önce bağışıklık sistemini güçlendirmesinden dolayı içilmesi gerektiğini belirtiyor. Merkez Sur ilçesinde aktar dükkanında çalışan Fırat Çakır, kış çayının antibiyotik ilaç tedavi gördüğünü ve birçok solunum yolu enfeksiyonuna iyi geldiğini belirtti.  Yaklaşık 13 bitkinin karışımıyla oluşturdukları kış çayına mevsimsel geçişlerden dolayı rağbetin arttığını dile getiren Çakır, “Kış aylarına özel olan atom çayını kendimiz hazırlıyoruz. Kış aylarında özellikle atom çayının satışları biraz daha fazla oluyor. Astım, bronşit, öksürük, nefes darlığı ve balgam sökücü gibi birçok solunum yolu enfeksiyon hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Atom çayı dediğimiz kış çayının içerisinde birçok bitki yer almaktadır. Bunlardan bazıları; çubuk tarçın, hatmil çiçeği, ıhlamur, papatya, zencefil, kuşburnu, ekşi çay ve zerdeçal gibi bitkilerin karışımı yapılıyor. Saydığımız bitkiler 8 dakika boyunca su içerisinde kaynatılmalıdır” dedi.  Öte yandan stres ve yorgunluğa da iyi geldiğine dikkat çeken Çakır, “Mevsimsel geçişlerden dolayı satışlarımız bayağı yükseldi. İnsanlar antibiyotik kullanımını fazla tercih etmediği için kendini bitki çaylarına yönlendiriyor. Şifalı olarak bildiğimiz bu bitkilerin tamamen antibiyotik etkisi gösterdiğini biliyoruz. Kış aylarında sabah bir fincan ve akşam bir fincan olmak üzere günde iki bardak kış çayı tüketildiği takdirde insan dinç oluyor. Kış çayını içmek için hasta olmaya gerek yok. Normal günlerde de tüketilebilir. Aynı zamanda yorgunluk, stres gibi insan ruhunu hafifletir. Kışın normal çay yerine kış çayı tüketilebilir” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.