SON DAKİKA
Hava Durumu

# Kış

YENİŞEHİR YÖREM - Kış haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kış haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Alper Taban duyurdu: Bursa'nın o belediyesi kışa hazır Haber

Alper Taban duyurdu: Bursa'nın o belediyesi kışa hazır

3 müdürlüğün aktif rol aldığı karla mücadele çalışmalarında toplamda 126 araç ve ekipman ile personeller görev alacak. İnegöl ve civar bölgelerde yüksek kesimlerde başlayan kar yağışıyla berber, İnegöl Belediyesi de kış hazırlıklarını tamamlayarak karla mücadele çalışmaları için bekleyişe geçti. Henüz şehrin kırsal bölgelerinde yollarla ilgili bir kapanma söz konusu olmasa da tüm hazırlıklarını tamamlayan İnegöl Belediyesi’nde, 3 müdürlük karla mücadele çalışmalarında aktif rol oynayacak. İnegöl Belediyesi’nin öz sermayemizle bünyesine kattığı 126 yeni araç, ekip ve ekipmanlar ile karla mücadele çalışmaları sürdürülecek. Belediye Başkanı Alper Taban, karla mücadele çalışmalarına ilişkin hazırlıkları sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu. Başkan Taban, “Kar geliyor. Biz hazırız. Kendi öz sermayemizle bünyemize kattığımız 126 yeni araç, ekip ve ekipmanlarımızla birlikte tüm İnegöl'e hizmet vermeye devam ediyoruz” dedi. Öte yandan, konuya ilişkin açıklamalarda da bulunan Belediye Başkanı Alper Taban şu ifadelere yer verdi: “Kar kapıya dayandı. İnşallah bereketli ve huzurlu bir kış dönemi geçirmeyi arzu ediyoruz. Su kıtlığı ve kuraklık gibi gündemler arasında, kar bereketini dört gözle bekliyoruz. Bir yandan da kar yağışının gündelik yaşamı olumsuz yönde etkilememesi adına aldığımız tedbirler var. Hazırlıklarımızı tamamladık. Fen İşleri Müdürlüğümüzün öncülüğünde Park Bahçeler ve Temizlik İşleri Müdürlüğümüzün de destekleriyle bu çalışmaları koordine edeceğiz. Fen İşleri Müdürlüğümüz merkez ve kırsal mahalle yollarının devamlı trafiğe açık kalacak şekilde temizlenmesi çalışmalarını sürdürecek. Temizlik İşleri Müdürlüğümüz ise personelleri ile kaldırımlarda kar temizleme çalışması gerçekleştirecek. Normal dönemde cadde ve sokak süpürgecisi olarak görev yapan personel, kar yağışıyla birlikte kaldırım temizliğine başlamış olacak. Park Bahçeler Müdürlüğümüz de şehir merkezinde kar küreme çalışması ve tuzlama çalışmalarına destek verecek” dedi.

Din Görevlileri Derneği  sokak hayvanlarını unutmadı Haber

Din Görevlileri Derneği sokak hayvanlarını unutmadı

Bursa Osmangazi Din Görevlileri Derneği Başkanı Muhammet Lütfi Taşçı, Başkan Yardımcısı Ömer Şahinoğlu ve dernek üyesi Nurdoğan Akın, Uludağ’da zorlu kış şartlarında yemek bulamayan sokak hayvanlarının aç kaldığını öğrendi. Dernek olarak harekete geçen Bursa Osmangazi Din Görevlileri Derneği Başkanı Muhammet Lütfi Taşçı, sokak hayvanları için mama temin ederek yola koyuldu. Uludağ’ın ücra köşelerinde kış şartlarında hayat mücadelesi veren sokak hayvanlarını besleyen Bursa Osmangazi Din Görevlileri Derneği Başkanı Muhammet Lütfi Taşçı, “Uludağ’da kar yağışı nedeniyle hayvanlarımız aç kaldı. Bizlere bu şekilde bilgi geldi. İslam medeniyeti şefkat medeniyetidir. Bizler de Bursa Osmangazi Din Görevlileri Derneği olarak, hayvanlarımızın aç kalmaması için gerekli yiyecekleri aldık. Uludağ’da hayvanlarımıza ikram ettik. Kainattaki her varlık Allah’ın varlığının bir delilidir. Onlar da canlıdır. Her canlı yeryüzünün sakinidir. Bizler de sorumluluğumuzu yerine getirme adına, buradayız. Sadece dini bir sorumluluk değil, vicdanen ve insani bir sorumluluk olarak hayırlı bir hizmet yaptık” ifadelerine yer verdi. Bursa Osmangazi Din Görevlileri Derneği Başkanı Muhammet Lütfi Taşci konuşmasına şöyle devam etti: "Bursa İl Müftümüz sayın Yavuz Selim Karabayır hocam başta olmak üzere, derneğimizin kurucularından ve yöneticilerinden olan Osmangazi İlçe Müftümüz muhterem Mehmet Uzun hocama yönetim kurulumuz adına şükranlarımızı arz ediyorum. Yaptığımız faaliyetlerimizde bizleri yalnız bırakmıyor ve destekleriyle bizlere güç veriyorlar. Allah kendilerinden razı olsun. Bursa'da 7 ilçemizde Din Görevlileri Derneği var. Önümüzdeki günlerde mevcut derneklerimizle Bursa'mız için güzel ve hayırlı işlerde neler yapabiliriz noktasında istişarelerimiz olacak inşallah. Allah hayırlı ve güzel işlerde bizleri muvaffak eylesin." “YERDEKİLERE SİZ MERHAMET EDİN Kİ, GÖKTEKİ DE SİZE MERHAMET ETSİN” Diğer yandan Bursa Osmangazi Din Görevlileri Derneği Başkan Yardımcısı Ömer Şahinoğlu ise, “Dinimiz merhametlidir. Bütün canlılara merhamet etmeliyiz. ‘Yerdekilere siz merhamet edin ki, gökteki de size merhamet etsin’ diye çok güzel bir hadis vardır. Televizyonlarda görüyoruz, bazıları sokak hayvanları için pankart hazırlayarak yürüyüş yapıyor. Aslında önemli olan yürümek değil, kimsesiz yerlerdeki hayvanların haklarını aramaları lazım. Şehir göbeğinde aramak kolay, dağ köşelerinde olan hem evcil hem de vahşi hayvanların haklarını arasınlar” dedi. “TOPLUMA ÖRNEK OLMAYA ÇALIŞIYORUZ” Doğru işler yaparak topluma örnek olmak istediklerini söyleyen Bursa Osmangazi Din Görevlileri Derneği üyesi Nurdoğan Akın, “Bizler en vahşi toplumda karıncayı bile incitmeyen bir toplumdan geliyoruz. Merhametliyiz ve bütün canlılara merhamet ederek vatandaşlarımıza örnek olmaya çalışıyoruz” dedi

Anne ve babalar dikkat! Bu basit önlemlerle çocuğunuzu gripten koruyabilisiniz! Haber

Anne ve babalar dikkat! Bu basit önlemlerle çocuğunuzu gripten koruyabilisiniz!

Grip vakalarının özellikle sonbahar sonu ve kış aylarında artış gösterdiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Betül Türen, "Grip, influenza virüsünün sebep olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Çocuklarda da çok yaygın görülmektedir. Belirtiler genellikle 38 derecenin üzerinde ateş, kuru öksürük, halsizlik, yorgunluk, eklem ağrıları, burun akıntısı gibi şekillerde kendini göstermektedir. Bu vakalar genellikle 10 gün içinde kendini sınırlandırmaktadır. Çocuğun genel durumu iyiyse, yeterli ve dengeli besleniyorsa, sıvı alımı gayet iyiyse genelde bir hafta, 10 gün içerisinde kendiliğinden gerilemektedir. Bazı vakalarda daha ileri semptomlar görülebiliyor. Özellikle kulak ağrısı, kulak akıntısı, şiddetli öksürük, nefes almada güçlük şikâyetleri gibi kendini gösterebiliyor" dedi. Acil servislere başvurularda artış olduğu için ailelerin dikkat etmesi ve önlem alması gereken bazı durumlar olduğunu vurgulayan Türen, "Eğer çocuğun genel durumu iyi, beslenmesi gayet yerindeyse, ateşi 3 günden uzun sürmüyor ve evde müdahale ile düşüyorsa acile ya da doktora başvurmaya gerek yoktur. Bunların dışında üç günden uzun süren ateş, çocukta halsizlik, sıvı alımında azalma durumlarında mutlaka doktora başvurmak gerekiyor" diye konuştu. "ORTAMI SIK SIK HAVALANDIRIN" Çocuğun bulunduğu ortamın sık sık havalandırılması gerektiğinin altını çizen Türen, “Özellikle okula ve kreşe giden çocukların ya da kalabalık ortamda kalan çocukların bulunduğu ortamlar sık sık havalandırılmalıdır. Bunun dışında çocuğun sağlıklı beslenmesine ve yeterli sıvı alımına dikkat edilmelidir. Hasta olan kişilerle çok yakın temasa girmemesi ve hastaların dokunduğu yüzeylere temas etmemesi lazım. Ayrıca elleri sık sık yıkamak gerekiyor. Özellikle dışarıdan eve geldiğinde de mutlaka ellerini yıkaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kış aylarında hasta olmayı istemeyenler bu habere dikkat! İşte beslenmenin altın kuralları Haber

Kış aylarında hasta olmayı istemeyenler bu habere dikkat! İşte beslenmenin altın kuralları

Kış mevsimde kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirilmesi ve gecelerin uzaması sebebiyle fiziksel aktivitenin azaldığını ve hareketsiz geçirilen zamanın da arttığını belirten Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, "Atıştırmalık tüketimine yönelim ile yağlı ve şekerli besin tercihlerinin artması sebebiyle vücut ağırlığında istenmeyen yönde değişiklikler olabilmektedir. Bu sebeple birçok kronik hastalığa sebep olan vücutta fazla yağ birikimi olarak adlandırılan 'obezite' artmaktadır. Ancak sağlıklı hayatı sürdürülmesi için mevsimine uygun sağlıklı beslenme ile ideal kilonun korunması önemlidir. Kış aylarında azalan hava sıcaklığı sebebiyle vücut ısısının korunması için yeterli sıvı almak gerekir. Günde en az 2-2,5 litre su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilmelidir" dedi. Kış mevsiminde artan soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı A, C, D ve E vitamininden zengin beslenmenin bağışıklık sistemine katkısı oldukça fazla olduğunu ifade eden Güngör, "Mevsimine uygun, günde en az 2 porsiyon meyve ve 3 porsiyon sebze tüketilmesi önerilmektedir. Bu aylarda havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, pırasa, maydanoz gibi sebzelerin, portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tercih edilmesi önerilmektedir. Ayrıca E vitamini kaynakları olan kuru baklagiller ve kuruyemişlerde yeterli ve dengeli biçimde günlük beslenmede bulunmalıdır. Haftada 2-3 kez nohut, kuru fasulye, mercimek, nohut ve barbunya gibi kurubaklagiller, günde 20-30 gram kadar ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler tüketilmelidir" diye konuştu. Kemik ve diş sağlığı açısından önemli olan D vitamininin güneş ışınlarıyla deri tarafından üretilen bir vitamin olduğunu belirten Göngör, şu ifadeleri kullandı; "Ancak kış aylarında mahrum kalınan güneş ışınları, vücudun D vitamini ihtiyacının karşılanamamasına sebep olmaktadır. D vitamini besinlerden aktif olarak karşılanamıyor olsa da balık, D vitamini ile beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli çoklu doymamış yağ asitleri (omega-3), kalsiyum, fosfor, selenyum, iyot mineralleri ve E vitamini içerir. Bu sebeple kış aylarında haftada 2-3 kez balık tüketilmelidir. Kış aylarında yüksek yağlı besin tüketiminden kaçınılmalı, margarin, tereyağ, yağlı etler, yüksek kolesterol içeren sakatat ürünleri sıklıkla tüketilmemeli, sağlıklı yağ asitleri içeren zeytinyağı, yağlı tohumlar, kuruyemişler uygun ve yeterli porsiyonda tüketilmelidir. Bu mevsimde basit karbonhidrat içeren şekerli besinlere ve tatlılara yönelimin arttığı görülmektedir. Dünya Sağlık Örgütünün önerisine göre günlük şeker alımı toplam enerji alımının en fazla yüzde 10 kadarını oluşturmalıdır ve mümkünse daha da azaltılmalıdır. Sağlıklı hayat biçiminde basit şekerler yerine kompleks karbonhidratlardan olan tam buğday ekmek, bulgur gibi tahıllar, kurubaklagiller, meyveler ve şekeri azaltılmış sütlü ya da meyveli tatlılar ile sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılarak hazırlanan ev yapımı ürünler tercih edilmelidir." Sağlıklı beslenme açısından sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılarak hazırlanan ev yapımı geleneksel gıdaların üretimi ve tüketiminin kış aylarında arttığının görüldüğüne dikkat çeken Güngör, "Kış ya da yaz ayları için besinin bol bulunduğu aylarda yapılan geleneksel yiyecek hazırlama teknikleri ile hazırlanan geleneksel ev yapımı gıdalar temel işleme ve hazırlama metotlarına dayanan, yapay koruyucu ve katkı maddesi içermeyen, doğal ve raf ömürleri günümüzün işlenmiş ürünlerine oranla uzun olmayan ürünlerdir. Günümüzün önemli sağlık sorunları arasında yer alan obezitenin önüne geçilmesi hedefiyle ev yapımı sağlıklı üretimin özendirilmesi ve özellikle çocukların hazır ve paketli besinler yerine ev yapımı sağlıklı besinlerinin tüketimi konusunda bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Doğa şartlarının zorlayıcı etkisini azaltmak adına mevsiminde toprağını ve ürününü kirletmeden, mevsiminde bol ve ekonomik olduğu dönemlerde ulaşılabilen besin ürünlerinin ekseriyeten güneşin ısısından yararlanarak sağlıklı ve yerel yollarla oldukça düşük maliyetle farklı yiyeceklere dönüştüren bir kültürel mirasın sürekliliği ve toplumsal dayanışmanın sürdürülüyor olmasının yerel üretime, sağlıklı yaşama ve sağlıklı beslenmeye katkısı önemli düzeyde önemlidir" dedi.

''Beyaz cennet Haber

''Beyaz cennet"e güneş ve rüzgar hakim

Uludağ’da 2023 yılının ilk karı geçtiğimiz ayın ortalarında yağdı. Kar yağışı turizmcileri ve tatilcileri sevindirirken, otellerde sezon hazırlıkları hızlandı. Zaman zaman 60 santimetreye yakın kar birikse de geçtiğimiz hafta etkili olan lodos Uludağ’da karları silip süpürdü. Otellerin önümüzdeki hafta açılmaya başlanacağı öğrenilirken, yine önümüzdeki günlerde kar yağışı bekleniyor. Uludağ’da bugün hava sıcaklığı en yüksek 10 derece ölçülürken, en düşük sıcaklık ise 8 derece oldu. Yarın ise en yüksek 11 en düşük 8 derece hava sıcaklığı tahmin ediliyor. Pazartesi günü sıcaklık birkaç derece düşüşe geçerek kuvvetli sağanak yağış bekleniyor. Perşem ve Cuma günleri de karla karışık yağmur yağması muhtemel. Türkiye Kayak ve Snowboard Öğretmenleri Derneği Başkanı Yahya Usta, geçtiğimiz haftalarda yağan karın kendilerini ümitlendirdiğini dile getirerek, “Ciddi ciddi bir yağışı olmuştu. Arkasında birkaç gün sonra şiddetli bir lodos karın erimesine sebep oldu. Dağda da bu lodosla birlikte ağaçlar devrildi, çatılar uçtu. Yaklaşık 10 gündür bu lodos aralıklarla devam ediyor” dedi. Kendilerinin ümitlerinin kırılmadığını daha erken olduğunu sözlerine ekleyen Usta, “Son yıllardır kar anlamında iklim olumsuz ilerlemesine rağmen, bu yıl erken yağan kar bizim için pozitif bir sinyal oldu. Sezonun erken başlayacağını, karın erken geleceğini düşünüyoruz. Bildiğiniz gibi Türkiye’de en erken kar Kars Sarıkamış ve Bursa Uludağ’a yağar ve en geç buralardan kalkar. 1980’li yıllarda da bu böyleydi. Ben 40 yıldır Uludağ’dayım. Önümüzdeki hafta ciddi bir kar yağışı bekleniyor. Biz dağın gerçek emekçileri olarak sezona hazırız. 10 Aralık gibi açılış yapacağız. Bu hafta da yağış bekleniyor” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.