SON DAKİKA
Hava Durumu

#Kahramanmaraş

YENİŞEHİR YÖREM - Kahramanmaraş haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kahramanmaraş haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Depremin vurduğu mahallenin yerinde dönüşüm bekleyişi Haber

Depremin vurduğu mahallenin yerinde dönüşüm bekleyişi

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat tarihli depremde Onikişubat İlçesi Şazibey Mahallesi’nde büyük yıkıma neden oldu. Yaklaşık 4 bin kişinin hayatını kaybettiği mahallede 18 bin civarında insan evsiz kalmıştı. Onikişubat ilçesi Hayrullah Mahallesi’nde Azerbaycan Mahallesi’nde yerinde dönüşüm çalışmalarına başlanmış, Azerbaycan devleti tarafından yaptırılan alanın devamında Şazibey Mahallesi’nde yerinde dönüşüm projesine dahil edilmesini isteyen Şazibey Mahalle Muhtarı Cemal Kaya, “Hayrullah Mahallesi’nde yerinde dönüşüm başladı. İnşallah bizim talebimiz yetkililerimizden Şazibey Mahalle’mizin de bu projeye dahil olması ve bir an önce başlaması. Vatandaşlarımızın yüzde 80’i konteyner kentlerde, yüzde 10’u köylerinde, yüzde 10’u da dışarı gitti. Öncelikle kıymetli cumhurbaşkanımızdan bir an önce ayağa kalkması. Burası Kahramanmaraş için çok önemli bir yer. En büyük yıkım olan ve ölüm olan bizim mahallemizdi. Bir an önce ayağa kalkıp vatandaşlarımızın evlerine yerleşmesidir bizim talebimiz” diye konuştu. Bizim mahallemizde yer sorunu yok Ebrar Sitesi bölgemizde 15-20 dönümlük parklar vardı. İnşallah zemin artı dört kat deniliyor ve sorun çıkmayacak. Benim mahallem 65 bloktu ve 43 tanesi deprem anında yıkıldı. Mahallemdeki ölü sayısı 4 bin civarında Allah mekanlarını cennet eylesin. Geride kalanlarımıza da devletimiz sahip çıkacak” diye konuştu. Depremzede Mehmet Şahin Temizalp ise, “Şabizey Mahallesi’nde su tesisatçılığı yapıyorum. Dükkanım vardı Ebrar Sitesi’nde. Bir an önce evlerimiz ve dükkan sahiplerine dükkanlarının yapılmasını istiyoruz” dedi.

TAKVİMLER 2024’Ü GÖSTERSE DE HATAYLILARIN AKLI HALA 6 ŞUBAT’TA Haber

TAKVİMLER 2024’Ü GÖSTERSE DE HATAYLILARIN AKLI HALA 6 ŞUBAT’TA

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay’da 25 bine yakın insan vefat etmişti. Asrın felaketiyle tanınmaz hale gelen Antakya ilçesinde enkazın neredeyse tamamı kaldırıldı ve şehir adeta tanınmaz hale geldi. Sokakların, caddelerin ve yaşam alanlarının yerini araziler aldı. Hataylılar, takvim yaprakları 2024’ü gösterse de acı dolu günleri unutamıyor. Depremzede vatandaşlar, yeni yılın ilk gününde duygu ve düşüncelerini acı içerisinde anlattılar. "TARİFİ İMKANSIZ BİR ACI, BEN HALA 6 ŞUBAT 2023’TEYİM" Yeni yıla büyük umutlar ve hayallerle girdiğini ifade eden Filiz Bekler, "2023’e çok büyük hayallerle, çok büyük umutlarla girmiştik. 6 Şubat sabahına kadar her şey çok güzeldi, depremle birlikte bütün umutlarımız, hayallerimiz ve sevdiklerimizi kaybettik. Tarifi imkansız bir acı, ben hala 6 Şubat 2023’teyim. Ben hala acı dolu gecenin sabahındayım, hep de öyle kalacağım" dedi. "ÇOK FAZLA KAYBIMIZ VAR, BURUK BİR HALDEYİZ" Geçtiğimiz yıla mutlu başladığını söyleyen Mehmet Gürbüz, bu yıla buruk başladığını ifade ederek, "Şehrin halini görüyorsunuz, artık eski şehir kalmadı. Çok fazla kaybımız var, buruk bir haldeyiz" şeklinde konuştu. Hatay’ın eski güzel günlerini özlediğini belirten Ali Et ise, "2023’e iyi girmiştik ama başı kötü oldu. Burukluk var içimizde. Memleketimiz elimizden gitti, her yer yıkıldı. Hatay eski güzel günlerini özlüyoruz" diyerek, şehrin yaşadığı yıkımı ve kayıpları dile getirdi.

Aylık 70 bin TL’ye çalıştırılacak usta bulunamıyor Haber

Aylık 70 bin TL’ye çalıştırılacak usta bulunamıyor

Deprem bölgesi Malatya’da konut inşasının yoğunluğu, inşaat sektöründe işçi bulma sorununu berberinde getirdi. İnşa ve imar çalışmalarının hızla sürdüğü kentte firmalar 70 bin TL maaşla çalıştırılacak sıva, kaynak ve boya ustası bulmakta güçlük çekiyor. 6 Şubat depremlerinin ardından inşaat sektöründe başlayan kalifiye eleman sıkıntısının artarak devam ettiğini kaydeden Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Mehmet Bülbüloğlu, durumun böyle devam etmesi halinde yeni yıl sonrası 100 bin TL maaşla da çalıştıracak usta bulamayacaklarını söyledi. “Aylık 60-70 bin TL maaşla çalıştırılacak usta bulamıyoruz” Depremlerin üzerinden 10 ay geçmesine rağmen 60-70 bin TL maaşla çalıştıracak usta bulamadıklarını ifade eden Bülbüloğlu, "Deprem bilgesi diğer illerde olduğu gibi Malatya’da kentin imarı ve inşası için çalışmalar sürüyor. Depremlerde en fazla etkilenen 4 ilden biri olan Malatya’da ciddi bir anlamda barınma ve işyeri sorunu yaşanıyor. Diğer taraftan da yıkımlarla birlikte Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından rezerv alanlarındaki kalıcı konutlar için çalışmalara başlanıldı. Bununla birlikte vatandaşların kendi arsa ve bahçelerine müstakil yapılar inşa ederek barınma problemini çözmeye çalışıyor. Bu çalışmalar devam ederken, inşaatlarda çalışacak usta noktasında ciddi anlamda sorun yaşıyoruz. Sıva, duvar, boyacı ustalığı gibi mesleklerde 60-70 bin TL maaşla çalıştırılacak usta bulma noktasında ciddi anlamda sıkıntı yaşıyoruz” dedi. “Yeni sezonda usta maaşları 100-150 bin TL’ye ulaşabilir” Yeni sezonda usta maaşlarının 100-150 bin TL’ye ulaşabilmesinde endişe ettiklerini belirten Bülbüloğlu, "Sezonun sonuna gelmiş durumdayız yeni sezonda yerinde dönüşümler, orta hasarlı binaların tadilatları, TOKİ konutlarda ki yeni etap çalışmaları da üst üste gelince usta maaşlarının 100 -150 bin TL ulaşarak ciddi bir sıkıntının yaşanacağı görülüyor. Bu noktada yetkili isimlerin konuya ilgi göstermesini bekliyoruz. El emeği ile çalışan ustalarımızı her zaman savunuyoruz ama vatandaşlarımız da yazık. Yeni sezon için önlem alınmalı aksi taktirde özellikle yerinde dönüşüm konusunda ciddi sıkıntıya neden olabilecektir” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.