SON DAKİKA
Hava Durumu

#Japonya

YENİŞEHİR YÖREM - Japonya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Japonya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türk markası elektrikli minibüs, Tokyo sokaklarında Haber

Türk markası elektrikli minibüs, Tokyo sokaklarında

30 yıllık şoför İgaraji Yuji, araç kullanımın çok rahat olduğunu ve yormadığını anlattı. 2030 yılında Tokyo’da çevreyi koruma amacıyla tamamıyla elektrikli araca geçilmesi hedefleniyor.    Avrupa, ve Kuzey Amerika’dan sonra Japonya Pazarı’na da giriş yapan Karsan’ın üretimi elektrikli toplu taşıma minibüsü E-Jest’in lansmanı Tokyo’da dün yapıldı. Yapılan tanıtımın ardından bugün 22 kişilik yüzde yüz elektrikli minibüs, Tokyo sokaklarında görücüye çıktı. Araç Türkiye ve Japonya basını tarafından ilgiyle karşılanırken ülkenin birçok belediye yetkilisi de aracı görmek için çeşitli şehirlerden geldi. Japon yetkililerin en yoğun ilgisi ise aracın tamamıyla Japon sistemine uygun sağdan direksiyonlu ve çevreci özelliğine oldu. Aracın önümüzdeki yıl 100 adet Türkiye’de üretimi yapılıp Japonya’ya gönderilmesi de hedeflendi. Öte yandan 2030 yılına kadar Tokyo’da çevreyi koruma amacıyla tamamıyla elektrikli araç kullanımının zorunlu hale getirileceği öğrenildi.  Aracın deneyimleyen İgaraji Yuji isimli Japon sürücü, 30 yıldır şoförlük yaptığını kaydederek, “30 yıllık sürücü aracı sürmesi çok rahat. Frene basmak için ekstra çaba harcamak gerekmiyor. Bir tek trafik ışıklarına gelince frene basıyorsunuz. Aracın gazından ayağınızı çekince otomatik frenliyor. Bu yüzden sürmesi çok rahat. Memnun kaldım” dedi.  “Japonya’ya giren Avrupalı ilk markayız”  Karsan Pazarlama ve İhracat Operasyonları Direktörü Aslı Ör, Türk markası olarak Japonya’da olmanın gurur verici olduğunu belirterek, “ Yüzde 100 elektrikli aracımızın dün lansmanını gerçekleştirdik. Çok büyük bir ilgili ile karşılaştık. Japonya otomotiv endüstrisi devlerinden birisi. Böyle bir ülkeye dışarıdan bir marka olarak girmek gurur kaynağı. Test sürüşü deneyimlerinde yolcuların geri bildirimlerini aldığımızda gerek konforu ile araç binek araç konforu sağlıyor. Araca binerken yarım adımlı basamaksız giriş onları karşılıyor. Bu burada çok önemli bir avantaj. Araç içinde sürüş esnasında yolculardan aldığımız geri dönüşlerde bütün yol boyunca panoramik bir görüş açısı ile konforlu bir seyahat olduğunu söylüyorlar. Bununla beraber burada trafik fazla dar sokaklar da var. Özellikle aracın boyutu ile dar sokaklara rahat bir şekilde girebiliyor. Tırmanma kabiliyeti oldukça üstün. Bu açıdan da baktığımızda aracımız Tokyo sokaklarını fethetmeye hazır. Zaten E-jest Avrupa’da 4 yıldır kendi alanında lider. Şimdi Kuzey Amerika’ya da açıldık. Japonya’ya giren Avrupalı ilk elektrikli toplu ulaşım markayız” diye konuştu.

Japonya’da kuş gribi nedeniyle 72 bin kümes hayvanı itlaf edilecek Haber

Japonya’da kuş gribi nedeniyle 72 bin kümes hayvanı itlaf edilecek

Japonya'da geçtiğimiz hafta Saga eyaletindeki bir çiftlikte kuş gribinin H5 mutasyonuna rastlanmasının ardından, salgın ülkenin bir eyaletine daha sıçradı. İbaraki eyaleti yönetiminden yapılan açıklamada, Kasama kentindeki bir kümes hayvanı çiftliğinde toplu kuş gribi vakalarının tespit edildiği bildirildi. Tesiste ölü olarak bulunan tavuklar üzerinde yapılan testlerde kuş gribinin H5 mutasyonuna rastlandığı kaydedilirken, 72 bin kümes hayvanının itlaf edileceği belirtildi. Karantinaya alınan çiftliğin 10 kilometre yarıçapındaki bölge sınırlı hareket alanı ilan edilirken, tesisin 3 kilometre yarıçapındaki bölgede yer alan çiftliklerden tavuk ve yumurta sevkiyatının tedbir amaçlı askıya alındığı açıklandı. "Gerekli tedbirleri alacağız” Japonya Baş Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno konuyla ilgili yaptığı açıklamada salgının daha geniş bölgelere yayılmasına dair endişeler olduğunu belirterek, hükümetin toplu kuş gribi vakalarını önemli bir kriz yönetimi konusu olarak ele aldığını vurguladı. İlgili bakanlıkların yakın işbirliği içinde süreci yönettiğini belirten Matsuno, hükümetin salgının yayılmasını önlemek için gerekli tüm tedbirleri alacağını söyledi. İlk vakalar geçen hafta doğrulanmıştı Geçtiğimiz hafta Cumartesi günü Japonya'nın Saga eyaletine bağlı Kashima kentindeki bir çiftlikte çok sayıda kanatlı hayvan ölü bulunmuş, yapılan testlerde kuş gribinin yüksek bulaşıcılık özelliğine sahip H5 mutasyonuna rastlanmıştı. Saga eyaleti yönetimi, 40 bin kanatlı hayvanın tedbir amacıyla itlaf edileceğini duyurmuştu. 26 eyalete sıçramıştı Geçen yıl Japonya'nın 26 eyaletini vuran kuş gribi salgını nedeniyle rekor sayıdaki 17 milyon kümes hayvanı itlaf edilmişti. Salgın sonrasında üretimde meydana gelen düşüş yumurta fiyatlarının yükselmesine neden olmuştu.

Japon uzman: “İzmir’de 6,5 büyüklüğünde deprem bekleniyor” Haber

Japon uzman: “İzmir’de 6,5 büyüklüğünde deprem bekleniyor”

Japon deprem uzmanı Joshinori Moriwaki, depremlerde önlem alındığı müddetçe, oluşan hasarların yüzde 70 azaltılabileceğini belirterek, “Türkiye’de ve Japonya’da bir gün deprem olacak, bu gelecek artık kabul etmek lazım. Olsun ama fazla hasar vermesin. Fazla hasar olmaması için ne yapmak lazım? Hükümet, belediye, şirkette, ailede, okulda hep beraber bu duruma hazırlanıyorsak, hasar yüzde 70 azaltabilir. Büyük rakam değil mi? Yüzde 70 azaltabiliyorsak neden yapamayalım” diye konuştu.  “İzmir’de 6,5 büyüklüğünde deprem bekleniyor”  Joshinori Moriwaki, “32 yıldır Türkiye’deyim, 3 yıldır Silivri’den başlayarak, Doğu Anadolu Fay Hattı, Elazığ’da iki kere, sonra Kahramanmaraş, Elazığ, Manisa’da deprem oldu, Muğla’da ve İzmir’de deprem oldu. İzmir’deki depremde 18 bina çöktü ama İzmir’in kendi fay hattı kırılmadı, Ege Denizi'ndeki fay hattı kırıldı. Dolayısıyla İzmir’in kendi fay hattı topladığı gücü atmaya çalışacak. Dolayısıyla İzmir için deprem bekliyoruz diyebiliriz ve 6,5 diye söyleniyor. Yani normal ve iyi binaysa, eşyaları tam sabitliyorsak çok fazla hasar almaması lazım. Tabii ki hep beraber hazır olmak lazım. Bu da çok önemli” dedi.  Moriwaki, alınabilecek önlemleri şöyle anlattı:  “En önemlisi su. İnsan susuz kaç gün yaşayabilir? İnsan su varsa 3 gün, 5 gün, 1 hafta, 10 gün, 20 gün, 1 aya yakın yaşayabilir. Onun için su en önemli. Maalesef bina çöktü, biz üçgende yaşıyoruz. Su var, içiyoruz. Kurtarma ekibi gelmiyorsa da yardım et, imdat diye bağırmaya başlıyoruz ama yarım günde ses gidiyor. Sonra bu düdükten üfleyeceksiniz. Ama birkaç gün geçti, bir hafta geçti. O zaman anca nefes verebilirsiniz. Düdüğe artık ses yetmeyecek. O zaman ne yapacağız? Biraz sert bir şeye, yatağın yanına, yere vuracaksınız. İnsan duymuyorsa da yukarıdan cihaz sesinizi duyabilir. Enkazın altında olduğunuz anlaşılabilir.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.