SON DAKİKA
Hava Durumu

# Akademisyen

YENİŞEHİR YÖREM - Akademisyen haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Akademisyen haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

O öğretim üyesi  TÜBA üyeliğine seçildi Haber

O öğretim üyesi TÜBA üyeliğine seçildi

Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) 60. Genel Kurulu'nda Akademi üyelerinin oylaması sonucu; 5 Konsey Üyesi ve 19 yeni Akademi Üyesi seçildi. 113’ü Asli Üye, 20 Asosiye üye, 72 Şeref Üyesi olmak üzere 203 seçkin bilim insanından oluşan TÜBA Genel Kurul toplantısında akademi üyelerinin katılımıyla gerçekleşen oylama sonucu BUÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Yıldız TÜBA Asli Üyeliği’ne seçildi. 2015 yılında TÜBA GEBİP(Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı) Ödülü’nü alan ve 3 yıl TÜBA-GEBİP üyesi olan Prof. Dr. Ali Rıza Yıldız, 2020 Yılında TÜBA Asosiye üyeliğine ve 2 Aralık 2023 tarihinde de TÜBA Asli üyeliğine seçilmeyi başardı. “ÜNİVERSİTEMİZ İÇİN AZİMLE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİM” Konu hakkında açıklamada bulunan Prof. Dr. Ali Rıza Yıldız, “Karşılaştığım birçok zorluklara karşın yurt içi ve yurt dışı üniversitelerde sabır, azim ve kararlılıkla sürdürdüğüm akademik çalışmalarımıntakdir görmesi neticesinde Türkiye’nin alanında en seçkin bilim insanlarından oluşan TÜBA’ya Asli üye olmaktan çok mutlu oldum. Bu benim için büyük onurdur. Hayata geçireceğim yeni projeler ile mezunu ve mensubu olduğumBursa Uludağ Üniversitesi’nin marka değerinin arttırılması için elinden gelen gayreti göstermeye devam edeceğim” dedi. BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz da yayımladığı mesaj ile TÜBA Asli Üyeliğine seçilen Prof. Dr. Ali Rıza Yıldız’ı tebrik ederek, araştırma faaliyetlerini sürdürmesi konusunda her türlü desteği vermeye devam edeceklerini vurguladı.

BUÜ'lü akademisyenler o katkı maddesini geliştirecek Haber

BUÜ'lü akademisyenler o katkı maddesini geliştirecek

2023 yılı Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (ADEP) projesinin çağrı alanlarından biri olan “Hayvan Besleme” alanına yönelik olarak çalışmalar içeren proje ile hayvan besleme konusunda yararlar sağlayan probiyotik bakterilerin doğal kaplama materyali olan keçiboynuzu unu üzerine enkapsüle edilmesi ve hayvan beslemede yem katkı maddesi olarak kullanımı araştırılacak. Multidisipliner bir çalışma olarak yürütülecek olan proje ekibinde; Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfiye Yılmaz Ersan, Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekin Sucu ve Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü yüksek lisans öğrencisi Elif Tülek yer alıyor. Proje hakkında açıklamada bulunan Prof. Dr. Saliha Şahin; ‘‘Dünya nüfusunun artışı, hayvansal ürünlere olan talebi artırmış, ancak bu sektörü etkileyen sorunlar, düşük kaliteli yemler, iklim değişikliği, parazitler ve hastalıklar gibi faktörlerle karşı karşıya bırakmıştır. Dirençli patojen bakterilerin yayılmasının yanı sıra hayvansal ürünlerdeki antibiyotik kalıntıları endişeleri, hayvan sağlığını iyileştirmek ve verimi artırmak için probiyotikler gibi doğal alternatif yem katkı maddelerine olan ilgiyi artırmıştır. Tarım sektöründe özellikle ruminantların sindirim sistemi fermantasyonu, hayvan dışkı ve idrarı, solunum gibi faaliyetler sonucu atmosfere yayılan CO2, CH4 ve N2O gibi sera gazlarının büyük kaynağı olup bazı probiyotiklerin metan üretimini azaltma potansiyeline sahip olduğu ve bu sayede karbon ayak izini azaltmada umut verici sonuçların elde edilebileceği bilinmektedir’’ şeklinde konuştu. Bu projenin hayvansal üretimde sürdürülebilirlik açısından önemli bir adım olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Şahin, probiyotik bakterilerin doğal kaplama materyali olan keçiboynuzu unu üzerine enkapsülasyonu sonucu elde edilen mikroenkapsüle bakterilerin, hayvan beslenmesinde yeni bir yem katkı maddesi kaynağı sağlayabileceği ve antibiyotik kullanımının azaltılmasına yardımcı olabileceğini vurguladı. Projenin, alternatif ve kaliteli yem katkı maddelerinin üretilmesi, üretilen yem katkı maddelerinin kalitesinin artırılması ve yeni yem katkı maddesi kaynaklarının araştırılması konusuna değer katacak nitelikte olduğunu söyleyen Şahin; “2 yıl boyunca sürdüreceğimiz projenin sonunda hayvan besleme alanında fonksiyonel yem katkı maddesi geliştirilerek yeni fonksiyonel ürünlerin endüstriyel alanda kullanılabilirliğinin tanımlanmasını hedefliyoruz” dedi.

BTÜ ve dünyanınn akademik gururları Haber

BTÜ ve dünyanınn akademik gururları

ABD Stanford Üniversitesi bilim insanları tarafından hazırlanan ‘“World Top yüzde 2 Scientists List 2022’de BTÜ’den 6 akademisyen yer aldı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Stanford Üniversitesi bilim insanlarınca hazırlanan “World Top yüzde 2 Scientists List 2022” (Dünyanın En İyi Bilim İnsanları Listesi) yayınlandı. Hollandalı bilim insanlarının da katkı sunduğu liste, atıf sayısı, h indeksi, hm indeksi, kendine atıf oranı gibi değişkenler ele alınarak hazırlandı. Dünyadan 210 bin 198, Türkiye’den ise bin 395 bilim insanının bulunduğu listeye, BTÜ’den 6 akademisyen adını yazdırdı. 2022 yılında yapılan faaliyetlerin incelendiği listeye BTÜ’den Prof. Dr. Abdullah Emin Akay, Prof. Dr. Şeref Doğuşcan Akbaş, Prof. Dr. Mehmet Ferdi Fellah, Prof. Dr. Ender Gökhan Gece, Doç. Dr. Ahmet Mert, Doç. Dr. Deniz Uçar girme başarısı gösterdi. Araştırmanın, bilim insanlarının tüm akademik kariyeri boyunca yaptığı çalışmalarının dikkate alınarak oluşturulan sıralamasında ise toplam 204 bin 643 bilim insanı yer aldı. Türkiye’den bin 40 bilim insanın bulunduğu listede, BTÜ’den ise Prof. Dr. Şeref Doğuşcan Akbaş ve Prof. Dr. Ender Gökhan Gece yerini aldı. Akbaş ve Gece listenin iki kısmında da yer alarak büyük bir başarıya imza atmış oldu. Başarılarından dolayı akademisyenleri kutlayan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, BTÜ’nün bilimsel çalışmalar ve akademisyenleri ile adından bahsettirmeye devam edeceğini kaydetti. Çağlar, “BTÜ, bugün olduğu gibi yarın da en iyiler listelerinde ön sıralarda yer almayı sürdürecek. Listeye girerek gururumuz olan tüm hocalarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığı'na  o isim atandı Haber

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığı'na o isim atandı

2020 yılından bu yana BEBKA Genel Sekreterliği görevini üstlenen Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak, girişim sermayesi fonu, kırsal kalkınma, sanayi ve genç istihdamı gibi önemli alanlara yönelik birçok başarılı projenin hayata geçmesini sağladı. BEBKA’da yenilikçi bakış açısıyla çalışmalar yürüten Durak, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığı görevini Cemil Başpınar’dan devralacak. MUHAMMED ZEKİ DURAK KİMDİR? Eskişehir’de dünyaya gelen Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak, ilk, orta ve lise öğrenimini Eskişehir’de tamamladıktan sonra 2003 yılında Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Lisans eğitimi sırasında TÜBİTAK Bilim Adamı Yetiştirme Grubuna (BAYG) destekli bir projeyi tamamlamasının ve 2003 yılındaki bu proje çalışmalarının devamında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Cornell Üniversitesi’ne misafir araştırmacı olarak davet edildi. Yüksek lisans ve doktora çalışmalarını da Cornell Üniversitesi’nden kazandığı burs ile tamamladı. Doktora eğitimi sonrası Amerika’da çeşitli firmalarda danışman olarak çalıştı. 2012 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nün kurucuları arasında yer almak için Türkiye’ye döndü ve bölümün kurulmasında aktif rol oynadı. Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleri arasında toplam bütçe ve sayıda En Fazla Proje Yapan Akademisyen Ödülü dahil birçok ulusal ve uluslararası ödül olan Dr. Durak’ın aynı zamanda gıda, biyoteknoloji, biyosensörler ve nanoteknoloji alanlarında çok sayıda akademik yayını ve çalışması bulunuyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.