SON DAKİKA
Hava Durumu

Kürecik Radar Üssü

Kürecik Radar Üssü konumu, tarihi ve kuruluş sahibi kim?

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2023 02:42
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2023 02:42
Kaynak: ERTAN ADANA
https://www.yenisehiryorem.com/
Kürecik Radar Üssü

Farklı sivil toplum kuruluşlarından temsilciler, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısına tepki göstermek için ABD'nin Kürecik Radar Üssü'nde protesto düzenledi. Şimdi, Kürecik Radar Üssü'nün konumu, kuruluş tarihi ve geçmişi hakkında daha fazla bilgi edinelim.

Kürecik Radar Üssü, Türkiye'nin Malatya iline bağlı Akçadağ ilçesinin Kürecik nahiyesinde bulunuyor. Bu askeri tesis, önceleri Amerikan askerleri tarafından kuruldu ve işletildi, ancak daha sonra Türk askerlerinin denetimine geçti. Üssü bulmak için Malatya'ya doğru giderken Karahan Geçidi'nin sol üst tarafındaki bir tepeye bakmalısınız. Bu tepe, yaklaşık olarak 1800 metre yüksekliğindedir. Kürecik Radar Üssü, 2012 yılında NATO tarafından balistik füze saldırılarına karşı erken uyarı radarı olarak kullanılmak üzere inşa edildi. Milli Savunma Bakanlığı'na göre, Kasım 2010'da düzenlenen NATO Lizbon Zirvesi'nde kabul edilen bir kararla, füze savunma sistemi kapsamında erken uyarı radarının Kürecik Radar Üssü'nde konuşlandırılması planlandı.

Üssün Kuruluş Süreci

Kürecik Radar Üssün' ün kurulma süreci şu şekildedir:

Kasım 2010'daki NATO Lizbon zirvesi, tüm NATO üyelerini kapsayan bir balistik füze savunma sistemi kurma stratejik planını oluşturdu. Türkiye, NATO üyesi bir devlet olarak kendi topraklarında erken uyarı radar sisteminin kurulmasına onay verdi, ancak radar istasyonunda toplanan bilgilerin kesinlikle NATO üyesi diğer ülkeler tarafından kullanılması gerektiği konusunda ısrar etti.

Eylül 2011'de, kesin şartlar üzerinde anlaşmaya varıldıktan sonra, Türkiye ve ABD yetkilileri, Malatya ilinin Akçadağ ilçesine bağlı Kürecik bucağı yakınlarında uygun bir yer seçtiler. Bu bölge, Sovyetler Birliği döneminde hava sahasının izlenmesi için bir radar üssüne ev sahipliği yapmıştı. Kürecik, Malatya'nın 59 km (37 mil) batısında bulunmaktadır. Radar istasyonu, Çat Tepe'de 2,085 metre (6,841 fit) yükseklikte konuşlanmıştır.

HABER:ERTAN ADANA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.