SON DAKİKA
Hava Durumu

Bu bomba kemikleri yakıyor!

Fosfor bombası nedir, neden kullanımı yasak?

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2023 00:08
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2023 00:08
Kaynak: ERTAN ADANA
https://www.yenisehiryorem.com/
Bu bomba kemikleri yakıyor!

Beyaz fosfor olarak adlandırılan ve içerisinde kimyasal madde olan patlayıcı silaha fosfor bombası denir. Havayla teması halinde kendi kendine tutuşur ve yanar. Tam olarak 800 derece sıcaklığa çıkabilir.1989 konvansiyonel Silahlar Sözleşmesine göre, bu insanlık dışı olan fosfor bombası sivil kişilerde kullanımı yasaktır.

İnsanlık dışı olarak adlandırılan bu silah uluslararası anlaşmalarda da sınır koyulmuştur. Denetim ve uygulamalarda eksiklik olduğu için, fosfor bomba kullanımı çevreye zarar veriyor.

Fosfor bombasının amacı nedir?

Düşman hedeflerini işaretlemeye yarayan bu silah, sis oluşturur ve görüş gücünü azaltır. Başka bir kullanımı ise yangın çıkarmaktır. Yerleşim yerlerinde ve ormanlık alanlarında kullanılması halinde büyük yıkımlara ve bir çok can kaybına sebebiyet verebilir.

Kullanılması yasak olmasına karşın, bir kaç ülke tarafından kullanılmaya devam edilmektedir. İddiaya göre Irak, İsrail, Filistin ve ABD’de kullanıldığı dile getirildi.

Fosfor bombası kullanımı sonrası nasıl etkiler yaratır?

Zehirlenme; fosfor bombasından çıkan duman zehirleyebilir. Akciğerde hasara yol açabilir ve solunum yolunda tahrişe sebep olabilir. Hatta bu duman ölüme sebep olabilir.

Psikoloji travma; yaydığı ışık sebebi ile, kişide kalıcı olarak bir etki yaratıp psikolojik travmaya sebep olabilir. Fosfor bombasının patlama anını gören kişilerde stres bozukluğu ve panik atak gibi problemler yaşanabilir.

Yanık; fosfor bombasının kullanımının ardından cilde temas etmesi sonucu yanar. Yanan bölge çok derin olabilir ve hatta kemiklere kadar ilerleyebilir. Şiddetli ağrı oluşabilir ve tedavi etmek zorlaşabilir.

HABER:ERTAN ADANA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.