SON DAKİKA
Hava Durumu

8. Yargı Paketinde Dikkat Çekici Değişiklikler

"Yargı Hizmetlerinin Etkinliğinin Artırılması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Taslağı" Adalet Bakanlığı tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne gönderildi.

Haber Giriş Tarihi: 10.12.2023 20:53
Haber Güncellenme Tarihi: 10.12.2023 20:53
Kaynak: MUSTAFA EFE
8. Yargı Paketinde Dikkat Çekici Değişiklikler

Evlenen Kadınlar İçin Soyadı Özgürlüğü

"Yargı Hizmetlerinin Etkinliğinin Artırılması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Taslağı" Adalet Bakanlığı tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne gönderildi. Bu taslakta yer alan en dikkat çekici düzenlemelerden biri, 24 Ocak 2024 tarihi itibarıyla evlenen kadınların, eşlerinin soyadı yerine kendi soyadlarını kullanabilme özgürlüğüne sahip olmaları.

Çocukların Hukuki Durumlarına Yönelik Önemli Değişiklikler

Anneye Soybağının Reddi ve Evlat Edinme Düzenlemeleri

Taslakta ayrıca, anneye, baba ile çocuk arasındaki soybağının reddi davası açma imkânı tanınacak ve çocuk evlat edinme durumunda, evlatlığın kimliğine ana ve baba adı olarak yazılabilecek. Bu düzenlemeler, aile hukukunda önemli değişiklikler olarak dikkat çekiyor.

Hukuki Süreçlerde Yenilikler ve Ceza İnfaz Düzenlemeleri

HAGB Kararlarına İstinaf Başvurusu ve Hapis Cezası Ödemeleri

1 Nisan 2024'ten itibaren HAGB kararlarına karşı istinaf mahkemesine başvurulabilecek. Hapis cezası gerektiren suçlarda ön ödeme miktarı 30 TL'den 100 TL'ye yükseltilecek. Ayrıca, adli para cezalarında kesinlik sınırı 3 bin TL’den 15 bin TL’ye çıkarılacak.

Denetimli Serbestlik ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yenilikler

Koşullu Salıverilme ve Denetimli Serbestlik Süreleri

Hükümlünün koşullu salıverilme süresinin beşte birinin denetimli serbestlikte geçirilmesi sağlanacak. Denetimli serbestlik süresi 3 yılla sınırlanacak. Kadına şiddetle mücadele kanununda düzenlenen zorlama hapsine itiraz yoluna ilişkin düzenleme yapılacak.

Tekerrür Eden Suçlar ve Arabuluculukta Yeni Düzenlemeler

Mükerrer Suçlar ve Kıdemli Hukukçulara Sınavsız Arabuluculuk İmkanı

Hakkında ikinci defa tekerrür hükümleri uygulanan hükümlüler, cezalarının dörtte üçünü infaz kurumunda iyi hâlli olarak geçirmeleri halinde koşullu salıverilmeden yararlanabilecek. Mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip hukukçular, sınavsız olarak arabulucu olabilecek.

Yargı Süreçlerindeki Parasal Sınırlarda Değişiklik

İcra ve İflas Kanunu ile Hukuk Muhakemeleri Kanununda Değişiklik

İcra ve İflas Kanunu ile Hukuk Muhakemeleri Kanununda yapılan değişiklikle, parasal sınırlarda yeniden değerleme oranında artırma yapılması sonucunda belirlenen miktarlarda bin TL'nin altı dikkate alınmayacak. Bölge adliye mahkemesinin kaldırma kararı üzerine ilk derece mahkemesince verilen kararlar ve Yargıtay'ın bozma kararı üzerine yeniden verilen kararlara karşı, ilk karar tarihinde geçerli olan parasal sınırlara göre istinaf ve temyize başvurulabilecek.

HABER:MUSTAFA EFE

Kaynak: MUSTAFA EFE

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.