Yenişehir Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden meyve yetiştiricilerine uyarı: TARIMSAL FAALİYETLERDE DOĞAYA ZARAR VERMEYİN

Elma, armut ve ayva bahçelerinde ateş yanıklığı hastalığıyla mücadelede dikkat edilmesi gereken konulara dikkat çekildi.

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2024 14:01
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2024 14:01

AĞAÇLARDA HASTALIK BELİRTİLERİ

Yenişehir Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçileri tarımsal faaliyetlere ilişkin uyarılarını sürdürüyor. Yapılan açıklamada, yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarını hastalandıran ateş yanıklığı hastalığının en tipik belirtisinin ateşten yanmış gibi bir görünüm almaları olduğu vurgulandı.

BAKIM İHMAL EDİLMEMELİ

Ateş yanıklığıyla mücadelede ayrıca meyve ağaçlarını bakımlı tutmanın, dengeli gübreleme yapmanın, yeni bulaşmalardan korunmak için iyi bir budama uygulamasının ve zamanında ilaçlı mücadele yapmanın oldukça önemine dikkat çekildi.

ARILAR ZARAR GÖRMESİN

Ağaçların budanmasının ardından gözlerin kabardığı ancak yeşil uçların tam olarak çıkmadığı dönemde yüzde 2'lik bordo bulamacı ile ağaçlar ilaçlanması gerektiği vurgulanıp “Bitki koruma ürünlerini arı faaliyetlerini göz önünde bulundurarak sabah erken veya akşam geç saatlerde uygulamaya özen gösteriniz” denildi.

Yenişehir Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, elma, armut ve ayva bahçelerinde ateş yanıklığı hastalığıyla mücadelede dikkat edilmesi gereken konulara dikkat çekildi.

Yapılan açıklama şöyle: “Elma, Armut ve Ayva olmak üzere yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarını hastalandıran Ateş Yanıklığı Hastalığının en tipik belirtisi ateşten yanmış gibi bir görünüm almalarıdır.Bu hastalık ile mücadelede ağaçları bakımlı tutmak, dengeli gübreleme yapmak, yeni bulaşmalardan korunmak için iyi bir budama uygulamak ve zamanında ilaçlı mücadele yapmak oldukça önemlidir.Bu nedenle budamadan sonra gözlerin kabardığı ancak yeşil uçların tam olarak çıkmadığı dönemde yüzde 2'lik Bordo Bulamacı ile ağaçlar ilaçlanmalıdır.Elma, Armut ve Ayva bahçelerinde yapılan kontroller ve Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonlarından alınan veriler sonucunda; önemli zararlara neden olan Ateş Yanıklığı hastalığı karşı kimyasal mücadele başlatılmıştır.Kullanacağınız Bitki Koruma Ürünlerinin reçetelerini üretici kayıt defterlerinize yazdırınız.Arılara zarar vermemek için Bitki Koruma Ürünlerini arı faaliyetlerini göz önünde bulundurarak sabah erken veya akşam geç saatlerde uygulamaya özen gösteriniz.”