- Avrupa Birliği'nin Türkiye'yi ortak değil rakip olarak görmesi ve bazı NATO müttefiklerinin güvenlik hassasiyetlerini dikkate almaması, ülkeyi daha fazla kabiliyet ve alternatif stratejiler geliştirmeye yöneltmektedir. Bu, Türkiye için bir tercih değil, devletin ve milletin bekası için bir zorunluluktur.
- Suriye politikalarımızın ana unsurları belirlidir. Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine bağlıyız. Terör örgütleriyle mücadelemiz sürecek ve Suriyelilerin gönüllü geri dönüşünü teşvik edeceğiz.
- Suriye'nin kuzeyinde terör devleti kurulmasını engelleme mücadelesi devam ediyor. DEAŞ'la mücadele kisvesi altında PKK/YPG terör örgütünü desteklemenin stratejik bir hata olduğunu vurguluyoruz.
- Irak'ta PKK terör örgütüne yönelik mücadelemizi sürdürüyor, Irak'ın bütünlüğüne destek veriyoruz.
- Libya'da ülkenin birlik ve bütünlüğünü koruma önceliğimizdir. Diyaloğumuzu geliştiriyoruz ve Bingazi Başkonsolosluğumuzu yakın zamanda yeniden faaliyete geçireceğiz.
- Kıbrıs meselesinin adil ve kalıcı bir çözüme kavuşturulması amacımızdır. Egemenlik statüleri eşitlenmedikçe taraflar arası müzakere mümkün değildir.
- Yunanistan ile ilişkileri olumlu gündem temelinde samimi ve yapıcı bir diyalogla ilerletmeyi arzu ediyoruz.
- Azerbaycan ile ilişkilerimizi geliştiriyor ve Karabağ'dan kurtarılan toprakların imarına destek veriyoruz. Ermenistan ile başlattığımız normalleşme sürecini, Azerbaycan ile yakın eşgüdüm içinde yürütüyoruz.
- Bazı ülkelerin 1915 olaylarıyla ilgili asılsız iddiaları gündeme getirmesi, normalleşme sürecini baltalayacaktır.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın bu açıklamaları, Türkiye'nin dış politika ve güvenlik konularındaki yaklaşımlarını yansıtmaktadır.
HABER:KAAN KOÇAK