Merkez Bankası Politika Faizini Yüzde 42,5'e Yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 42,5 seviyesine çıkardı.

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2023 21:25
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2023 21:25

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 40'tan yüzde 42,5'e yükseltme kararı aldı.

Kurulun aldığı kararda, Kasım ayında enflasyonun belirli bir artış gösterdiği ancak enflasyonun ana eğiliminin düşüş gösterdiği belirtildi. Yurt içi talep seviyesi, hizmet fiyatlarının katılığı ve jeopolitik risklerin enflasyon baskısını artırdığı ifade edildi.

Öte yandan, yakın döneme ait göstergeler, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara etkisinin yurt içi talepteki dengelenmenin devam ettiğini gösterdiği kaydedildi.

Kurul, parasal sıkılaştırma hızını yavaşlatma kararı alırken, fiyat istikrarının kalıcı bir şekilde sağlanması için gereken parasal sıkılığın müddetçe sürdürüleceğini vurguladı.

Politika kararları, enflasyonun ana eğilimini düşürmeyi ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştırmayı amaçlayan parasal ve finansal koşulları sağlamak üzere belirlenmeye devam edecektir. Kararlar öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alınacaktır.

Bu karar, enflasyonla mücadele ve ekonomik istikrarı sağlama amacıyla alınmıştır ve TCMB, elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Kararlar, ekonomi ve enflasyon verilerine dayalı olarak alınacaktır.

HABER:ECENAZ EFE